2010/11/25

LEOPARDOA



DESAGERTZEAR DAGOEN ESPEZIEA:Habitatearen suntsiketa, larru trafikoa eta ehizagatik dago desagertzear.

NOLAKOAK DIRA:Leopardoa gorputz luzea eta hanka motzek dituen katukien familiako ugaztun haragijalea da. Leopardoak 1 edo 1, 5 m neurtzen du, gehi buztanaren 75 edo 100 zm-ak. Bere altuera 45 edo 65 zm-koa izaten da eta 90 kg-ko pisua izatera iritsi ahal dira.

Bere ilea motza da baina mendiean bizi diren leopardoenak luzeagoak izaten dira.Ieko kolorea horixka edo zurixka mantxxa borobiltsu eta beltzekin izaten da . Buru handia eta borobiltsua dauka, lepoa oso motza eta hanka luzeak ditu.Oso bista eta entzumen ona dute.Zentzumen hauek oso erabilgarriak dira ehiza egiteko.Oso azkarra da, 72 km/orduko egitera heltzen da. 12 edo15 urte bizi dira batez -beste.

BIZIMODUA: Bakarrik bizi da ugaltzeko momenturarte, non beste sexuko leopardoa bilatu behar dute. Katuki honek badaki igeri egiten, arrainak ehiztatzeko uretan sartu behar delako.

ZERTAZ ELIKATZEN DIRA:Leopardoa animalia txikiz eta ertainez elikatzen da. Animalia horien artean hegaztiak, tximinoak, sugeak, intsektuak, antilopeak, gazelak, dortokak, untxiak, basurdeak...sartzen dira. Bakarreko ehiza egiten dute. Gauez ehizatzen dute, egunez deskantatzen egoten bai dira. Batzueta egunez ere ehiztia egiten dute.

NON BIZI DIRA:Afrika,India,Hegoaldeko Asia, Asia zentralan, Sabanan,mendietan , ohianean, Saharan, eta leku hotzetan.

Izaro

No hay comentarios:

Publicar un comentario