2010/11/27

ITSAS TXAKUR FRAIDEA



ITSAS TXAKUR FRAIDEA
Mediterraneoko itsas txakur fraidea denbora askotan zehar mendebaldeko zibilizazioarekin harremana izan du edozein bibiparo baina denbora gehiago. 250 -300 kilokoak dira. Hareazko hondartzetan bizi ziren. Gizakiak irlatxo arrokatsuenetara eta soileenetara eraman du.
Mediterraneo, Itsas Beltza, Marokoko Atlantikoko kostaldea, Mendebaldeko Sahara eta Madeira uharteetan bizi dira.
Ernaldiak hamaika hilabete dirau. Kume bakarrak ilaje bilotsua eta beltza du, sabelean zuri koloreko orbaiana du. Sei aste pasa ondoren titia kenduko dio, amak. Bere elikadura arrainetan eta oilagarroetan datza.
Duela asko, itsas txakur fraidearen olioa, larrua eta haragia oso preziatuak ziren, eta hau zela kausa, espeziaren kopurua gutxitzen ari dela esan daiteke. XX. Mendearen hasieratik, itsas txakur fraidea Espainiako kostaldeetatik, Frantziako Hegoaldetik, Palestinatik eta Egiptotik desagertu da. Azken nukleo-ugaltzaileak Grezian, Turkian, Aljerian, Marokon eta Mauritanian bizi dira.
Ehiza zuzena, ustekabeko harrapaketak sareetan , eta beren hazkuntza-guneetako etengabeko eragozpenak, arazorik nagusienak dira, espeziearena.
Itsas txakur fraide-Fundazioa espeziearekiko berreskuratzearen programak egiten ari da, gainera kolonien babesa egiteari ekiten dio.
Arrisku kritikoan dagoen espezietzak hartzen du, UICN-ek. 2.002. urtean, argitaratu zuen Zerrenda Gorrian agertzen da.


Maider Arias Lemoniz.

No hay comentarios:

Publicar un comentario